Sikeres a CEDEK telefonos adománygyűjtése – minden harmadik megkérdezett szeretne adakozni

forrás: zsido.com

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szeretetszolgálata, a CEDEK közreműködésével márciusban egy telefonos adománygyűjtésbe kezdett. A több mint 700 fő részvételével végzett gyűjtés tapasztalataiból egyértelműen kiderül, hogy a válaszadók szívesen adományoznak, tíz megkérdezettből három talált magának szimpatikus adományozási célt a CEDEK programjai között. A karitatív célok magas támogatottságát mérlegelve az EMIH nemrég jelentette be, hogy az idei évben 1%-os kampányát két, a CEDEK által már korábban meghirdetett szociális programjának szenteli. A befolyt összegből 4 gyermekotthont, valamint a havi rendszerességű utcai meleg-ételosztást fogják támogatni. Eddig összesen 4 163 700 forint gyűlt össze az adakozásokból az 5 kiemelt célra.

Az EMIH, egy korábbi telefonos kutatása egyértelműen megmutatta, hogy akinek lehetősége van rá, szívesen adományoz jótékony célra. Legtöbben a gyermekeket támogató szervezeteket és a különböző egyházakat támogatják. A mostani adománygyűjtésből kiderült, hogy mindez a valóságban is létező igényeket mutat. A felelhívására egészen magas arányban reagáltak pozitívan, vagyis jelezték adományozási szándékukat (28,5%) és ugyanilyen arányban tudtak azonosulni a CEDEK valamelyik már meghirdetett karitatív programjával.

A CEDEK célja, hogy minél több rászorulónak nyújtson segítséget – nemre, korra és származásra való tekintet nélkül. Ennek jegyében a szervezet alapvető gyógyszerekkel és gyógyászati segédeszközökkel támogatta a kárpátaljai magyarokat és az ősz folyamán Budapesten rekedt menekülteket egyaránt. Folyamatosan szállít segélycsomagokat a legszegényebb magyarországi régióba, valamint adományokat gyűjt az ország különböző pontjain működő gyermekotthonok számára.  A budapesti, békéscsabai, szekszárdi és hajdúnánási  gyermekotthon 15-15 lakóját, összesen 60 gyermeket, május 3-án a CEDEK szervezésében egy egésznapos kiránduláson vehetnek részt, melynek során meglátogatják a Fővárosi Állat és Növénykertet is a szervezet önkéntesei kíséretében.

Ráadásul a CEDEK, megalakulása óta minden hónapban ételosztást rendez a rászorulóknak: az ilyen jótékonysági akciók keretein belül kóser sólet, kenyér és gyümölcs kerül kiosztásra, így minden alkalommal több száz nehéz sorsú rászoruló juthat finom és tápláló ételhez. A legközelebbi ételosztás Budapesten április 20-án, szerdán 15 órakor kerül megrendezésre a VIII. kerület, Bókay J. – Práter utca sarkán lévő parkoló területén.

Az EMIH és a CEDEK Izraelita Szeretetszolgálat számára fontos, hogy nem csak személyesen zsidó identitású emberek, hanem a zsidó közösség is láthatóan kivegye a részét a hagyományos karitatív feladatokból, arról nem is beszélve, hogy a rászorulók számára végzett segítségnyújtás mára az EMIH működésének egyik lényeges pillérévé vált.

„A zsidó biblia, a Tóra parancsa a „szeresd a felebarátod, mint önmagad!” – egyetemes érvényű. Meggyőződésem, hogy a szeretet leglátványosabban a cselekvő segítségnyújtásban juthat kifejezésre, ezért is döntöttünk úgy, hogy sokakkal ellentétben nem csak jól hangzó szlogenekben, hanem konkrét cselekedetekkel is azok mellé állunk, akik ma Magyarországon egy átlagember számára elképzelhetetlen mértékű szegénységben élnek” – mondta el az EMIH vezető rabbija, Köves Slomó.

További információért hívják a +36 30 352 0088-as telefonszámot.

Minden segítség számít!