A Szeretetszolgálat tartóoszlopai: az Önkéntesek

Idén az önkéntesség világnapja, december 5., Hanuka ünnepére esik. A zsidó vallásban a Fény Ünnepe a reményt jelenti. A rászorulóknak a segélyszervezetek és az önkéntesek munkája jelenti azt a reményt, amit egész évben közös felelősséggel és segítségnyújtással kell életben tartanunk. A CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat jelenleg több mint 300 önkéntes közreműködésével segít a rászorulókon, fél év alatt pedig több mint 300 000 adag meleg ételt osztott ki fővárosi népkonyháján.

„Cselekedjél igazságosan és szeresd a könyörületet – így foglalja össze a próféta emberi kötelességeinket embertársainkkal szemben” – olvasható a CEDEK honlapunkon. A CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat megalakulása óta azon dolgozunk, hogy minél több rászorulónak nyújtsunk segítséget nemre, korra és származásra való tekintet nélkül.

Idén január és május között az Almássy téren mintegy 2 500 adag melegételt, 300 takarót és 300 kg száraztészát osztottunk szét a rászorulók között. Tapasztalataink szerint az ételosztások hatalmas segítséget jelentenek a nélkülözőknek. Ezért döntöttünk úgy, hogy az ételosztás hatékonyságának növelése érdekében saját népkonyhát hozunk létre a fővárosban.

A VIII. kerületben június elején megnyílt a Weiss Manréd Népkonyha, ahol naponta 2 500 étel kiosztására van lehetőség, így fél év alatt közel 300 000 adag meleg ebédet szolgáltunk fel az éhezőknek. Sokan a város távolabbi pontjáról is elzarándokolnak a Baross utcába, mert valóban tápláló és egészséges meleg ételhez juthatnak a népkonyhán. A heti menüből előre is tájékozódhatnak a vendégek a várható kínálatról, a tál meleg étel mellett pedig gyakran gyümölcs és desszert is szerepel a menüben. A sor gyakran már nyitás előtt az utcán áll, a folyamatos beengedés azonban biztosítja, hogy kulturált körülmények között tudják a vendégek elfogyasztani ebédjüket, és ne alakuljon ki tömeg az étkezőben.

Hogy a 300 000 étel nagyságát fel tudjuk mérni, gondoljunk arra, hogy ha egy 4 tagú családban mindenki naponta 2 tál meleg ételt eszik, akkor a 300 000 tál étel több mint száz évig tartana ki. Ennyi étel a rászorulók között napi 1 tál étellel számolva fél év alatt fogy el. A rászorulók számának folyamatos növekedése indokolta azt a döntésünket, hogy egy másik helyen is népkonyhát nyissunk, ahol további önkéntesek számára biztosítanánk lehetőséget. Még az idén szeretnénk megnyitni a második népkonyhánkat, ahol már 3 000 adaggal várjuk a kedves vendégeket és decembertől a Baross utcai konyhán is 2750-re növeltük a napi adagszámot. Így összesen idén közel 400 000 adag ételt tudunk kiosztani – mondta Szilágyi Nóra, a CEDEK Szeretetszolgálat vezetője.

Jelenleg több mint 300 regisztrált önkéntes segíti a CEDEK munkáját országszerte, az adományok válogatásában, csomagolásban és a népkonyhán adódó feladatok ellátásában. Nélkülük a rászorulókat nem tudnák élelmiszerrel, ruhával, tűzifával ellátni. Az önkéntesség világnapján mindenekelőtt az ő áldozatos munkájukat köszönjük meg. Az önkéntesek, mint a kis hanukai lángok, fényt hoznak a hidegbe és a sötétségbe. Mindezt az év valamennyi napján megteszik, mert a nélkülözés sajnos folyamatosan szükségessé teszi azt a nagylelkű munkát, amit a mai napon ünnepelt hétköznapi hősök csendben és kitartóan végeznek.

A CEDEK Hanuka alkalmából tartósélelmiszer-gyűjtést szervez, melynek a SPAR franchise partnere, az Eszmin Hungary Kft. biztosít helyszínt a VIII. kerületi Baross tér 10. és a József körút 50. alatt található üzletekben. Minden segítség számít, ezért kérjük az arra járókat, hogy néhány adománnyal támogassák a kezdeményezést, melyet eljuttatunk a rászorulóknak. – hívta fel a figyelmet Szilágyi Nóra a jótékonysági esemény megnyitóján.

Várunk mindenkit sok szeretettel egy szuper csapatban! Jelentkezni honlapunkon lehet a regisztrációs lap kitöltésével:

Önkéntes jelentkezési lap

További információért hívják a +36 30-352-00-88-as telefonszámot.

Minden segítség számít!